English English Español Español

Dret penal

Si tens un problema relacionat amb el dret penal segur que estàs preocupat. La maquinària judicial és una jungla difícil d'entendre. No domines la situació, et sents insegur. T'han parlat d'aquest o d'aquell advocat que un amic d'un amic coneix. Però vas a cegues. Potser ja tens un advocat, però no acabes d'estar còmode, potser el veus distant, o està massa ocupat; potser és un professional de molt prestigi, potser sap molt però no sents que estigui al teu costat.

Necessites a algú que et parli clar, que es posi en el teu lloc, que sigui capaç de defensar els teus interessos, que sigui un bon professional però que, al mateix temps, sàpiga fer-te entendre què passa, perquè passa i que és el que cal fer per a aconseguir els teus objectius. Que estigui al teu costat, colze a colze.

Si estàs implicat en un tema penal, com acusat, víctima o perjudicat, et podem ajudar. Només una excepció: no acceptem casos que tinguin a veure amb el tràfic de drogues, ni la defensa de pederastes, violadors o terroristes.

Encara que duem molts temes penals, al llarg dels anys ens hem anat especialitzant cada vegada més en el que es coneix com dret penal econòmic pel que som especialistes en aquest camp.

Aixecament de béns

L'aixecament de béns és un delicte que es comet quan una persona (o societat) deu diners i fa alguna operació per a ocultar els seus béns i evitar així pagar als seus creditors.

Et vaig a posar un exemple real com la vida mateixa:

Un altre exemple:

Som especialista en defenses i acusació en aquest tipus de delictes, coneixem els trucs, les excepcions i els mecanismes, tant dels quals els cometen com dels quals els pateixen.

Administració deslleial

L'administració deslleial la comet qui administra béns que no són seus (per exemple el gerent d'una empresa) i s'aprofita d'ells, quedant-se'ls per a ell d'una forma més o menys subtil.

Hi ha molts exemples d'administració deslleial, perquè la imaginació de les persones és molt gran i dia a dia anem coneixent nous trucs i formes d'actuar dels lladres de coll blanc.

Per exemple:

La llista pot ser llarga.

Fa molts anys que coneixem els entrellats de les societats, els trucs, les picardies, les formes tan diverses que tenen alguns espavilats de fer paranys als seus socis. Hem hagut de defensar moltes vegades a persones que els han sofert i també a unes altres que han comès l'error de fer-los; de manera que et podem ajudar si tens un problema d'aquesta mena.

Si has tingut un mal moment i has pres el que no és teu et defensarem i t'ajudarem a superar l'errada. Si has estat víctima d'un administrador que no ha respectat el que no és seu el sabrem perseguir per mirar que et retorni el que s'ha dut.

Delicte fiscal

Les Autoritats Tributàries cada vegada controlen més i millor. Tothom ha pres consciència que, igual que en la carretera amb els límits de velocitat, cal respectar les normes fiscals.

Però algunes persones no poden resistir la temptació de saltar-se les normes. Uns per que tenen molta cara, altres per necessitat, uns altres perquè volen i altres sense voler. El cas és que, en un moment donat, aquestes persones es poden veure involucrades en la investigació d'un delicte fiscal.

En aquest moment necessitarà uns advocats.

Quins? Aquí no val l'amic de l'amic que m'ha dit que el de la gestoria. Cal anar a buscar algú que entengui, que tingui experiència.

Pensa que l'Agència Tributària té uns inspectors de primera categoria, persones molt preparades professionalment que fan uns informes que hauries de llegir-los per a veure com estan de ben fets. Amb aquest tema no val fer experiments.

Delicte ecològic

Tothom hauria de respectar el medi ambient.

Però la societat en que vivim no és perfecta. Algunes persones cometen errors, unes altres no s'adonen del dany que causen i unes altres s'adonen però passen de tot. Es produeix un dany al medi ambient i la Fiscalia obre un expedient que acaba en una querella per delicte ecològic.

Fixa't en un exemple que hem dut recentment:

A partir d'aquí et pots imaginar la situació. Intervé la Policia i la Fiscalia Especial de Medi ambient, s'obre un expedient per delicte ecològic i es comença a investigar qui va prendre la decisió de continuar treballant sense depuradora. És responsable l'empresari? Es pot acusar als treballadors? Es superaven els límits legals d'abocaments?. Interrogatoris, anàlisis, documents, informes, milers de folis i al final un judici en el que es tracta que tots surtin el millor possible.

Et podria explicar altres anècdotes, com la del president d'una urbanització que va ser acusat perquè s'abocaven aigües residuals domèstiques a una llera o el d'un veí que decideix presentar una denúncia contra la tala indiscriminada d'arbres centenaris.

En tots aquests casos necessitaràs un advocat que conegui el tema i que defensi els teus interessos.

Assetjament immobiliari

L'assetjament o mobbing immobiliari consisteix en que un propietari mira d'aconseguir que un llogater abandoni l'habitatge o el local que té llogat, normalment de renda baixa, amb tota mena de pressions, unes aparentment legals i altres il·legals.

De vegades els llogaters abusen del sistema i pretenen que qualsevol cosa sigui assetjament immobiliari. L'assetjament té moltes variants que podem classificar en tres grans grups:

Per que s'assetja?

Ningú fa res per res, això és una regla comuna del comportament humà. De vegades l'assetjament és una reacció a una situació que no és justa. Posa't en el lloc d'un propietari: Imagina que has rebut en herència de la teva mare un pis amb un llogater de fa 30 anys que paga 50 € al mes de lloguer. Tu t'has quedat a l'atur, el pis val 600.000 € si ho venguessis i 1.000 € al mes si ho lloguessis i en canvi tu no arribes a fi de mes. El llogater és el fill subrogat de l'inquilí original que es guanya bé la vida i que viu molt millor que tu. Li dius que accepti pagar una renda més raonable, diguem... 300 €? Ell té fins i tot una segona residència i un Mercedes SLK, però et diu: ho se, la llei és la llei i vull seguir pagant 55 €.

Aquesta situació injusta que la llei permet podria generar en algunes persones una reacció il·legal però comprensible: l'assetjament immobiliari.

En altres casos s'assetja per afany especulatiu: una immobiliària vol rehabilitar un edifici per a vendre'l per pisos i emprèn una estratègia legal per a aconseguir que se'n vagin els dos llogaters que queden.

Coneixem els dos vessants del problema, des del punt de vista de la propietat i del llogater. Podem assumir la defensa d'una persona acusada d'assetjar o la reclamació d'una víctima de l'assetjament.

Estafa

Quan parlem amb els amics solem emprar la paraula estafa en un sentit que legalment no té. Per a la llei una estafa no és el mateix que per a tu quan parles amb les teves amistats.

Legalment una estafa és una situació que:

Sembla complicat però quan ho has entès és senzill. El més important és l'engany: si no hi ha engany no hi ha estafa. Si et compres un Toyota Land Cruiser perque t'han dit que és un cotxe de tot terreny dur i quan l'uses t'adones que és mentida, que entra sorra en l'embragament, que s'esquerda el xassís o que no suporta un ús exigent això no és una estafa.

Les formes de l'estafa són molt variades i de vegades és dificil distingir un incompliment de contracte d'una estafa.

Tant si ets víctima d'una estafa com si t'acusen de que l'has fet, pots comptar amb el nostre consell per mirar de superar la situació de la millor manera possible.