English Español
Ves a l'inici inici > davantals

Els davantals dels informes mensuals

Si jo tingués una escombra...

Despedido Aquest és el títol d'una antiga cançó dels anys 60, molt popular, que ve al cas perquè és habitual que els bancs imposin al seus clients de signar un aval personal general que cobreix qualsevol operació que es faci amb el banc, és el que es coneix amb el nom de «clàusula escombra».

El 11/03/2015 el Tribunal Suprem d'Espanya ha declarat nul la una d’aquestes pòlisses sobre la base que un aval general que no es refereixi a una operació concreta i que no tingui un límit econòmic de responsabilitat, no és legalment vàlid per manca d’objecte.

La Sentència és interessant perquè acaba amb un altre dels mals usos i abusos bancaris que, poc a poc, els tribunal han anat esmenant.

Eliminades les taxes judicials

Despedido Les polèmiques taxes judicials, introduïdes pel ministre Gallardón, han estat eliminades per a les persones físiques. A partir d'ara els ciutadans no hauran de pagar taxes quan utilitzin els serveis de la Justícia.

Les taxes judicials havien estat molt criticades perquè discriminaven els ciutadans en l'accés a la Justícia segons els seus mitjans econòmics. No obstant, la felicitat no ha estat completa perquè es mantenen per a les petites i mitjanes empreses, ignorant un clam dels operadors jurídics, que han estat demanant insistentment la supressió total de les taxes per a empreses que no arribessin determinat volum de negoci.

La pensió del «nini»

Crisis? qué crisis?Si és que estàs pagant una pensió d’aliments pel teu fill major d’edat que ni estudia, ni treballa, ara és moment de dir prou! L’article 237-1 del Codi Civil de Catalunya diu que has de seguir pagant la pensió d’aliments fins que els fills hauran acabat els estudis o seran econòmicament independents. Però, has de pagar si el teu fill no vol estudiar ni treballar, o va a classe per matar el temps? La resposta és no! Si et trobes en aquest cas, has de saber que un jutge et pot autoritzar a deixar de pagar.

Ahir varem rebre sentència d’un cas en que hem aconseguit permís per deixar de pahgar pensió per a un noi de 19 anys que va repetit curs dues vegades i, tot i que deia que volia treballar, no feia cap esforç per cercar feina. La clau de l’èxit? Un bon consell, un professional que et guiï i preparar una bona prova.

Fer net i recomençar

Semblava que durant el segon trimestre el ritme de tancaments d'empreses i negocis s'havia moderat, però ha revifat.

El tancament d'empreses és una de les nostres especialitats: ens ocupem de tot el procès, negociem amb els treballadors, tramitem expedient de regulació o d'extinció de contractes, negociem amb els bancs o els creditors; mirem de recuperar els impagats; i assessorem els deutes amb Hisenda i Seguretat Social.

La nostra filosofia és mirar d'evitar el concurs de creditors, de forma que sigui el procès més econòmic possible. En els darrers cinc anys hem assessorat el tancament de prop de cinquanta societats, i només un cop hem hagut d'anar a concurs de creditors.

Aquesta forma d'enfocar les crisis sovint permet rescatar alguns actius i reprendre l'activitat sense les rèmores del passat. Es tracta d'una feina complexa i precisa, que requereix molta experiència, sentit pràctic, coneixements legals, intuició i paciència. Sabem fer-la, i la fem bé. Si els deutes no et deixen viure potser necessites un bon consell per fer net i recomençar. ¡Aqui ens tens!

Esclafats per les preferents, encara més presió

Si estàs atrapat en el parany de les preferents i el deute subordinat aviat passaràs a ser accionista, tot i que per import molt inferior als diners que vas posar. Tu, que només volíes estalviar, et veus convertit en inversor forçós.

El FONDO DE GARANTÍA t'ofereix de comprar aquestes «accions maleïdes» amb una quita de més del 13%. Perds en el bescanvi, i tornes a perdre en la venda, amb ells sempre perds.

Un nou episodi d’abús dels poders públics per induir als ciutadans a acceptar, a corre cuita, quites injustes i renunciar a la via judicial, que és l’única que et pot permetre la recuperació dels teus estalvis, tal com demostren les cada dia més nombroses sentències que condemnen a restituir el 100%.

El banquer que venia preferents als jubilats

Apareixen a la premsa notícies sobre els suposats avantatges que els ciutadans atrapats en el parany pervers de les preferents es sotmetin al sistema d'arbitratge que alguns bancs s'han tret de la màniga. Fins i tot alguns ajuntaments benintencionats ho aconsellen. Has de saber que l'arbitratge tanca definitivament l'accés a la Justícia. I la Justícia segueix emetent sentències que van donant la raó als ciutadans i condemnen els bancs a tornar el que mai haurien d'haver pres. L'últim exemple, una sentència d'un jutjat de València que condemna BANKIA a tornar 18.000 € a una parella de jubilats per no haver-los informat del risc del producte contractat. Ells només volien un termini fix i els van convertir en inversors sense saber-ho.

Plou, i ens treuen el paraigua

Heu de saber que el tipus màxim de l'IRPF aplicable a Catalunya, és del 56% i el tercer més alt del món, només per darrere de l'illa caribenya d'Aruba (58,95%) i de Suècia (56,6%). Amb aquest tipus màxim no és estrany que la recaptació per IRPF s'estigui desplomant; qualsevol alumne de primer d'econòmiques aprèn que l'augment de la pressió fiscal comporta, a mitjà termini, una recaptació menor, atès que dissuadeix la creació de riquesa. Sembla, però, molt més fàcil pujar impostos i retallar la despesa social que atacar la veritable arrel del problema: el monstre de l'administració pública i el drac del deute públic desbocat.

¿Per ventura pot el llop guardar les ovelles?

Primera suspensió de desnonament per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Un jutjat de Madrid ha estat el primer a suspendre una execució hipotecària iniciada per un banc, en haver presentat el deutor una demanda perquè es declari la nul·litat parcial de clàusules abusives. La decisió, de 15 de març, justifica la suspensió del desnonament en què, d'acord amb la sentència del TJUE, de 14/03/2013, que aplica la Directiva 93/13/CE, no es pot tramitar el desnonament fins que s'haurà pres una decisió sobre la nul·litat de les clàusules abusives. El Jutjat de Primera Instància número 3 d'Arrecife (Lanzarote) ha anat més lluny, i es nega a admetre l'execució perquè no garanteix la defensa dels drets dels consumidors, i envia al banc a un judici ordinari, no executiu, en el qual el deutor pugui discutir les clàusules abusives. Davant aquestes mostres d'independència dels jutges, els bancs estan pressionant el Govern del Regne perquè reformi urgentment els desnonaments hipotecaris per seguir protegint els seus interessos en perjudici dels consumidors, en aplicació d'aquella màxima que diu: «alguna cosa ha de canviar perquè res no canviï».

Restructuració d'empreses, deutes i patrimonis

Un dels nostres punts forts és la reestructuració d'empreses, deutes i patrimonis personals, i el salvament de negocis i actius. En els últims anys hem reestructurat, amb èxit, desenes de societats i patrimonis personals, i hem contribuït a pal.liar els efectes que la crisi ha provocat sobre alguns dels nostres client. És realment lamentable veure com tota una vida d'esforç i treball se'n va per la borda per culpa d'avals, deutes impossibles de pagar, o dificultats en gestionar correctament una crisi empresarial o un tancament.

Si estàs passant per dificultats econòmiques, tant a la teva empresa, com en la teva activitat professional, en el teu treball, o a la teva economia personal, la nostra experiència et pot ser de gran ajuda. Telefona a Anna Calbet Tarrida (anna@mundilex.org), la nostra sòcia responsable de l'àrea de Mercantil, o a Erola Gracia Malfeito (erola@mundilex.org), sòcia experta en dret laboral i processal.

Actituds positives en situacions negatives

Un ric home d'Atenes navegava amb d'altres passatgers i vet aquí que s'esdevingué una gran tempesta que va enfonsar la nau. Mentre tots els passatgers miraven de salvar-se nedant cap a la costa, l'atenenc no parava d'invocar la deesa Atena, a qui feia mil promeses si el salvava. En sentir-lo, un dels nàufrags, que nedava al seu costat, li va dir: «a més de suplicar a Atena, mou també les mans i neda.» Esop, Fàbula 30, segle I A.C.

La fàbula ens mostra que, moltes vegades, la superació d'una situació depen també de la nostra actitud.

No a les taxes judicials

No taxesDolors Malfeito, sòcia fundadora: «Tots els professionals relacionats amb l'administració de justícia, especialment jutges i advocats, mostrem un ampli rebuig a la llei que implanta les taxes judicials. Les taxes són tan elevades que fan que reclamar un dret sovint es converteixi en inviable. Les taxes judicials van existir durant la Dictadura, però es van suprimir amb l'arribada de la Democràcia, precisament per garantir a tothom l'accès a la Justícia. Ara, es torna al passat i es restringeixen —un cop més— els drets dels ciutadans. L'excusa que s'ampliarà la justícia gratuïta sembla una mentida pietosa per apaigavar les crítiques.»

 Les autopistes de peatge han d'indemnitzar

Cada cop veiem més sentències que condemnen les concessionàries d'autopistes de peatge a indemnitzar pels accidents patits pels usuaris per acuses imprevistes relacionades amb l'estat de la via. Un exemple d'això el tenim en una recent decissió de l'Audiència Provincial d'Alacant que ha condemnat a pagar els danys d'un conductor que es va sorti de la via perque un gos es va creuar al seu camí. La sentència diu que, a canvi del peatge, la concessionària garanteix a l'usuari una circulació fluida, ràpida i sense risc de cap mena, i li dona una confiança per desenvolupar una velocitat —dins dels límits legals— que no s'admet en d'altres vies de circulació. El nostre desig és que no tingueu accidents, però, si per desgràcia en teniu cap, ¡reclameu a la Concessionària!

 Atenció a les vostre s pòlisses d'assegurances

Totes les pòlisses d'assegurances solen incloure la cobertura de responsabilitat civil i defensa i fiances criminals. Fins ara la norma era que l'assegurat podia designar un advocat de la seva elecció i la companyia en pagava les despeses. Això permetia a l'assegurat 1) Tenir una defensa de confiança, de qualitat i personalitzada 2) evitar els tripijocs entre companyies tipus avui per tu demà per mi. Una recent sentència del Tribunal Suprem ha canviat les coses i ha interpretat que, quan en una pòlissa es diu que està coberta la defensa ha d'entendre's que és a càrrec dels advocats de la pròpia companyia, tret que expressament s'hagi pactat en la mateixa pòlissa la cobertura de defensa legal. Això representa un pas més en una tendència cada vegada més creixent dels poders públics a anar afavorint els interessos de les asseguradores -filles dels Bancs- en detriment dels ciutadans. Així que ja sabeu, a partir d'ara, quan contracteu un assegurança ASSEGUREU-VOS QUE AQUESTA INCLOSA LA DEFENSA LEGAL, per no ser víctimes de les companyies.

Atenció, multipropietat!

La multipropietat o propietat compartida és un sistema mitjançant el qual adquirim el dret a gaudir d'una propietat —normalment un apartament en zona turística— durant un temps limitat, habitualment una o dues setmanes l'any.

Algunes empreses de multipropietat utilitzen tàctiques comercials molt agressives i tot tipus de trucs psicológics per aconseguir que els firmem contractes i lletres. Cal estar previngut contra aquestes tàctiques i no hem de firmar res portats per un impuls momentani. Reflexioneu abans de decidir si l'operació us convé; i, si teniu dubtes, consulteu-nos abans.

Responsabilitat per danys

De vegades no ens adonem que determinades situacions poden originar el dret a una indemnització. Hi ha danys que assumim com propis i no sabem que podríem reclamar. Per exemple, si rellisquem perquè el sòl d'un comerç està mullat; si circulem per una carretera i trobem oli que ens fa lliscar i sortir de la calçada; o si fiquem el peu en l'escussell d'un arbre del carrer i caiem. Si tens dubtes, consulta a un advocat: val més estar segur que perdre el dret a una possible indemnització.

Pots retornar el que compris fora d'un establiment

Una Directiva de la Unió Europea, inclosa en la legislació del Regne d'Espanya, diu que podem tornar qualsevol cosa que haguem comprat fora d'un establiment comercial, encara que ja l'haguem pagat, sempre que ho comuniquem dins de set dies per escrit i sense necessitat d'al·legar cap motiu. No se'ns pot exigir indemnització per renunciar, i han de tornar-nos els els nostres diners. Els casos concrets als que s'aplica aquest dret són les vendes durant una excursió o visita, les vendes a domicili, les vendes al lloc de treball i les realitzades a través d'Internet. No s'aplica als lloguers ni compres de finques, encara que una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha decidit que es pot renunciar als contractes de multipropietat.

Si el teu fill cau al parc potser l'han d'indemnitzar

El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha condemnat l'Ajuntament de Lleida a indemnitzar amb 4.000 € els pares d'un infant que es lesionà en caure d'un muret en un parc de la ciutat. El fet va passar el 1998 a la sortida de l'escola, quan l'infant i uns seus amics anaren a un parc públic sota la vigilància de llurs mares. El nen pujà a un muret de 65 centímetres d'altura, caigué pel forat de les escales de l'aparcament públic des d'una alçada de 2 a 3 metres, i patí ferides de les que trigà tres mesos a guarir. El Tribunal considera que l'accident s'ha d'imputar en un 80% a la imprudència de l'infant i en un 20% a l'ajuntament perque l'alçada del muret no era pas suficient per garantir-ne la seguretat.

Fer soroll pot ser delicte

El Tribunal Suprem condemna l'amo d'una discoteca per un delicte de contaminació acústica.
La Sala I del Penal del Tribunal Suprem del Regne ha confirmat una pena de 2 anys i 3 mesos de presó per al propietari d'una discoteca de Palència per fer un excès de soroll continuat, considerat com a delcite contra el medi ambient enla seva modalitat de contaminació acústica que ha causat greus alteracions físiques i psíquiques a diversos veïns. Imposa, demés, el pagament d'una multa de 24.194 euros, la inmdenització a diversos veíns que es van veure obligats a canviar de domicili per l'excès de soroll i la clausura durant tres anys de la sala de festes.

Val la pena que ens cassem?

Un jutge Social de Barcelona ha concedit una indemnització a una dóna per la mort del seu company sentimental en un accident, malgart que no estaven cassats..
El magistrat equipara la parella de fet amb el matrimoni, malgrat que la Llei de la Seguretat Social no reconeix les pensions de viudetat a les unions de fet.. «La figura del còmjuge s'identifica —diu el jutge— en funció d'una convivència la ruptura de la qual ha causat a la dóna, que en aquest cas sobreviu, un perjudici econòmic resarcible perque aquesta solució és conforme amb la protecció que la Constitució dona a la família» El jutge valora que a dona havia conviscut durant més de set anys amb el mort, havien adquirit un habitatge, havien rebut un prèstec hipotecari per a la compra i la dóna havia patit tots els danys morals i econòmics que justifiquen la indemnització per la mort de la parella.

Llum verda a la investigació amb cèlules mare

El Consell de Ministres aprovarà un Reial Decret que eliminarà els obstacles per investigar amb cèlules mare embrionàries. La norma regularà el consentiment dels progenitors per a donar a la investigació els embrions que sobrin dels processos de fecundació "in vitro". Amb això es volen suprimir els obstacles a la realització d'assaigs recollits a la Llei 35/1988, de 22 de novembre, sobre Tècniques de Reproducció Assistida, tot suprimint els requisits que impedien la investigació amb embrions que portaven més de cinc anys emmagatzemats en les clíniques de fertilitat. De moment només es podrà investigar amb els embrions conservats abans de la modificació que va fer la Llei 45/2003, de 21 de noviembre.

La impugnació de la paternitat mai no prescriu

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el paràgraf primer de l'article 136 del Codi Civil que diu que un pare només pot impugnar la seva paternitat en el termini d'1 anys després del registre del naixement. Aquesta sentència resol un cas d'un pare que tenia dos fills i que va descobrir que un no era seu amb un test de ADN. Va presentar demanda d'impugnació de paternitat però la va perdre perquè la mare va al·legar que havia passat més d'1 any des de la inscripció del naixement. Un cop exhaurits tots els recursos amb el mateix resultat, el pare va presentar recurs al Tribunal Constitucional que acaba de donar-li la raó declarant que aquesta limitació d'1 any és inconstitucional. Això significa que, avui per avui, la impugnació de la filiació per part d'un pare no prescriu mai i es pot demanar en qualsevol moment.

Seguretat en el treball: cal que us la prengueu seriosament

Els jutges i fiscals que participen en el curs "Responsabilitat i Accidents de Treball" que se celebra a Oviedo han reclamat l'aprovació d'una Llei Integral per a combatre la sinistralitat laboral i la reforma del Codi Penal. El vicepresident del Consell General del Poder Judicial va recordar que Espanya segueix al capdavant de la UE en sinistralitat laboral amb una xifra d'entre dues i tres morts diaris. El President del Tribunal Superior de Justícia d'Astúries (*TSJA), va considerar necessària una reforma del Codi Penal que "aclarís" la "confusa" regulació existent fins a ara entorn dels delictes comesos en l'àmbit de la sinistralitat laboral. "Els jutges són reticents a aplicar el Codi Penal en aquesta matèria perquè hi ha altra legislació administrativa i social que pot ser suficient", va assenyalar als periodistes. No obstant això, va considerar necessari "anar a més" perquè "tots" els empresaris prenguin consciència de la situació existent "i potser extremar les sancions penals sigui una manera d'assolir-lo".

No pots tornar el que compris a una botiga

DevoluciónTens dret a retornar qualsevol cosa que hagis comprat per internet o per correu, sense haver de donar una raó. Què passa, però, quan compres a una botiga?
Doncs que, simplement, NO TENS DRET a devolució, llevat que el que has comprat tingui algun defecte. Les botigues solen acceptar devolucions, però cal saber que no estan obligades si el producte és correcte, encara que no sigui la teva talla o el tinguis repetit.
Això té una excepció: que en la publicitat de la botiga es digui expressament que accepten devolucions. En aquest cas SI TENS DRET, i no hauries d'acceptar un val de compra si no vols; ho acaba de confirmar l'Audiència Provincial de Barcelona en un cas en que el client demanava que li tornessin els seus diners, en comptes d'un val de compra.